Jaunā koncepcija: atkritumu konteinerus – zem zemes!

Ventspils komunālie dienesti ir nolēmuši veikt atkritumu apsaimniekošanas modernizāciju, par 30 000 eiro ierīkojot pilsētā pazemes atkritumu savākšanas konteinerus. Lēmums domē pieņemts jau aprīļa beigās, bet modernizācijas darbi sāksies maijā.

Kur aprobēs jaunumu?

Iesākumā jaunā tipa konteineri Ventspilī tiks izbūvēti divu māju iekšpagalmos – Aleksandra ielā 9A un Lielajā prospektā 36A. Šie pilsētā būs pirmie divi tāda veida atkritumu savākšanas laukumi, kas aizsāks atkritumu apsaimniekošanas infrastruktūras modernizāciju. Darbus plānots pabeigt jūlija sākumā. Aleksandra ielā 9A konteiners būs pilnībā noslēpts zem zemes, bet Lielajā prospektā 36A tā būs daļēji zem zemes ierīkota atkritumu savākšanas vieta.

Kas radījis šādu risinājumu?

Šāds risinājums tika izdomāts Somijā. Sistēma strādā šādi: liela tilpuma atkritumu tvertnes tiek pilnībā iegremdētas zemē, bet virszemē ir glīti nelieli konteineri, kas nepilda atkritumu savākšanas, bet gan atkritumu novadīšanas funkciju. Pazemē esošajās tvertnēs atkritumi paši zem sava svara sablīvējas, tādā veidā ļaujot ietilpināt daudz lielāku apjomu. Ietaises hermētiskums palīdz uzturēt tīru apkārtējo vidi – atkritumu laukumu, bet pazemē esošā pazeminātā temperatūra sekmē higiēniskumu – nesākas pūšanas procesi un nevairojas sliktu smaku izplatošas baktērijas. Virszemes tvertnes ir noslēgtas ar speciālu vāku, kas izslēdz putnu un nelielu dzīvnieku iekļūšanu atkritumu tvertnē.

Pirmie Latvijā

Kādēļ nepieciešami šādi atkritumu laukumi? Pirmkārt, to izmantošana ir daudz higiēniskāka par tradicionālo un šāds atkritumu laukums ir glīts. Pie mājām nevairojas žurkas un iedzīvotājiem nav tik daudz jāmaksā par atkritumu izvešanu. Parasto konteineru tilpums ir tikai 1,3 kubikmetri, bet pazemes tvertnē ietilpst 5 kubikmetri. Beidzamais nenoliedzami pozitīvais faktors – tā kā 2/3 no tvertnes slēpjas zem zemes, tad māju iekšpagalmos ievērojami ekonomējas konteineru izvietošanai nepieciešamā platība.

Šī sistēma Latvijā kopumā nav jaunums – šādi atkritumu laukumi ir jau izveidoti Cēsīs, Valmierā un Limbažos, bet 2015. gadā – arī trīs māju pagalmos Smiltenē. Pēc ierīkošanas Smiltenes pašvaldības darbinieki atzinās, ka pārrunās ar atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu pavadījuši trīs gadus, bet par rezultātu ir priecīgi visi – kā deputāti, tā māju iedzīvotāji.

Būtu skaisti, ja par infrastruktūras modernizāciju sāktu domāt arī citu pilsētu, piemēram, Rīgas, Salaspils un Jūrmalas pašvaldībās.