Rīgā skalo ūdensvadu

Ar vairāku maģistrālo ūdensvada posmu pie Zaķumuižas sūkņu stacijas skalošanu sākusies sistemātiskā Rīgas ūdensvadu skalošanas programma, kas turpināsies līdz 2020. gadam un aptvers visu galvaspilsētu.

Kā informēja Rīgas ūdens pārstāvis Artūrs Mucenieks, tās realizācijas rezultātā uzlabosies ūdens kvalitāte un līdz minimumam tiks samazinātas padotā ūdens uzduļķošanās iespējas.

Zaķumuižas apkaimē ūdensvadu skalošana notika trīs dienas, pēc tam līdzīgi darbi uzsākās Remberģos. Pirmais skalošanas darbu posms Baltezera apkaimē noslēgsies novembra vidū. Minētie darbi skars maģistrālos ūdensvadus no sūkņu stacijām līdz sadales punktiem Rīgā. Kopējais ūdensvada posmu garums, kuros tiks veikta skalošana, ir 27,8 kilometri.

Mucenieks norādīja, ka Rīgas ūdens klientiem jārēķinās, ka skalošanas darbu laikā ir iespējamas ūdens spiediena maiņas un īslaicīgs uzduļķojums. Brauktuvju segums šo darbu laikā netiks bojāts.

Ūdensvadu skalošanu veic vācu uzņēmums Hammann. Tā izmantotā tehnoloģija paredz ar ūdens un gaisa maisījuma palīdzību no ūdensvada sieniņām nodabūt nogulsnes, kas tur uzkrājušās daudzu gadu garumā un rada ūdens uzduļķojuma, tā saucamā rūsainā ūdens, draudus.

Mucenieks skaidroja, ka šī tehnoloģija darbojas ar impulsa metodi – tiek radīti hidrauliski triecieni, ar kuru palīdzību tiek noņemts cauruļvadu aplikums. Šī metode ir saudzīga pret tīklu tehnisko stāvokli, kā arī dod labākus rezultātus nekā līdz šim izmantotās tehnoloģijas.

Rīgas ūdens kopumā apkalpo ap 1500 kilometru ūdensvada. Sākumā tiks skaloti maģistrālie vadi un tīkli Daugavas labajā krastā, bet pēc tam pakāpeniski notiks virzība uz labo krastu un aizvien tuvāk patērētājam.