Un ko saka Latvijas gāze?

Katrs Latvijas iedzīvotājs, kuram ir nācies veikt remontu dzīvoklī, zina par problēmām ar gāzes skaitītājiem. Tie ir uzstādīti mūsu virtuvēs tieši pie gāzes plītīm. Bieži vien tie traucē iedzīvotājiem novietot izvēlētās mēbeles vai vienkārši aizvaino mūsu estētiskās sajūtas. Šī iemesla dēļ dzīvokļu īpašnieki bieži vien cenšas pārvietot gāzes skaitītāju un to noslēpt zem virtuves skapīšiem. Kā to izdarīt, lai nesaņemtu sodu no gāzes skaitītāja īpašnieka – kompānijas Latvijas gaze?

– Pārvietot gāzes skaitītāju dzīvoklī ir bīstami un aizliegts, – skaidroja Dace Baltābola, Latvijas gāze pārstāve. – Sāksim ar to, ka ir noteiktas prasības tā uzstādīšanā. Vēlams, lai skaitītājs atrodas 1,6–1,8 metru augstumā. Ja dzīvokļa saimnieks vēlas noslēpt skaitītāju virtuves skapī vai noslēgtā nišā, durvīs jāatstāj vieta ventilācijas atverēm, kuru platums nav mazāks par pieciem centimetriem.

Ar gāzi joki ir mazi. Pārvietot skaitītāju ir tiesības tikai Latvijas gāze darbiniekiem vai sertificētām firmām. Šādu speciālistu sarakstu jums iedos, telefoniski sazinoties ar uzņēmuma Klientu apkalpošanas centru, – tālrunis ir 155. No jauna noplombēt gāzes skaitītāju varēs tikai Latvijas gāze darbinieki. Ja arī plombe uz skaitītāja remontdarbu laikā ir nejauši bojāta, dzīvokļa saimniekam nekavējoties par to jāziņo uzņēmumam. Ja norauto plombi konstatēs Latvijas gāze inspektors kārtējā pārbaudē, tad dzīvokļa īpašniekam draud lielas nepatikšanas un sodi.

Ko darīt, ja remonta laika cilvēkam bija nepieciešams pārvietot gāzes plīti?

– Ar to mūsu uzņēmums nenodarbojas, – saka Dace Baltābola, – par gāzes plīts darbību un pārvietošanu ir atbildīgs tās saimnieks. Elastīgā šļūtene ļauj nedaudz pārvietot gāzes plīti, nepārraujot savienojumu. Gadījumā, ja plīts tiek pārnesta pie citas sienas, tad pakalpojumu nepieciešams pasūtīt tikai sertificētai kompānijai. Neuzticiet šo darbu celtniekiem un nemēģiniet to veikt paši – tas ir bīstami.

Jautājums vasarā

Dace Baltābola, Latvijas gāze pārstāve, atgādina, ka vasarā ne tikai remontē dzīvokļus, bet arī pērk jaunus. Tāpēc Latvijas gāze brīdina:

– Kad cilvēks pārdod dzīvokli vai pārtrauc īres līgumu, viņa pienākums ir norēķināties par saņemto gāzi un izbeigt līgumu par tās piegādi. Ja jūs esat nolēmuši iegādāties vai īrēt dzīvokli, kurā pirms jums kāds ir dzīvojis, tad obligāti pārliecinieties, ka iepriekšējais saimnieks vai īrnieks ir atteicies no līguma ar Latvijas gāze un noslēdziet līgumu uz sava vārda.