Apkures sezona ir beigusies, bet atlikums palicis

Daudzi rīdzinieki vēl nav samaksājuši par siltumu, kas tika saņemts ziemā. Uzņēmums Rīgas siltums apkopoja apkures sezonas rezultātus un skaidroja, kāpēc rēķini bijuši tik lieli.

– Daudzi iedzīvotāji jautā, kāpēc viņi nav izjutuši siltuma tarifu pazeminājumu, par kuru tik daudz tika rakstīts avīzēs, – saka Normunds Talcis, Rīgas siltums vadītājs.

– Liela daļa pretenziju attiecas uz februāra rēķiniem, kas tika saņemti par janvāri.

Pavasarī, kad siltumenerģijas piegādātājs apkopoja sezonas rezultātus, izrādījās, ka tieši 2016. gada janvāris bija pats aukstākais mēnesis.

– Vidējā āra temperatūra Rīgā turējās uz atzīmes – 6,1 grāds, – saka Talcis. – Salīdzinājumam vidējā temperatūra visā apkures sezonā bija + 2,7 grādi.

Normatīvā vidējā gaisa temperatūra Latvijā no oktobra līdz maijam ir 0 grādu. Neskatoties uz to, ka šī sezona bija siltāka, tā tik un tā paliks pati aukstākā aizvadīto trīs gadu laikā, kā arī siltumu mūsu mājās piegādāja 206 dienās (pēc normatīviem – 200 dienu).

– Apkures tarifi aizvadītajā gadā krasi samazinājās, – saka Normunds Talcis, – tāpēc iedzīvotāju pretenzijas nav pamatotas. Neapmierinātajiem atgādinu, ka maksas apmēru par siltumu ietekmē ne tikai tarifs, bet arī tas, cik daudz siltumenerģijas patērējusi konkrētā māja.

Ja jūsu rēķini ir lieli, tad, iespējams, ir vērts aizdomāties par trubu nosiltināšanu, pagraba un bēniņu.

Rīgas siltums ziņoja arī par to, ka turpmāk siltumenerģijas tarifs var samazināties tāpēc, ka uzņēmums Rīgas bioenerģija plāno uzcelt galvaspilsētā divas šķeldu katlu mājas. Tuvākajā laikā pilsētā līdz 30%siltumenerģiju ražos no biodegvielas, kura ir lētāka nekā gāze.