Kurš maksās par remontu? Vandāļi sazīmē kāpņutelpas pašvaldībai piederošās mājās

Unsplash.com

Diemžēl tāda ir patiesība, ka pieklājīgiem cilvēkiem nereti jādzīvo vienā kāpņutelpā ar huligāniem un vandaļiem. Šādi kaimiņi sagādā nepārtrauktas sadzīves neērtības.

Pārvaldniekam jāreaģē!

Mūsu redakcijai piezvanīja sociālās mājas iedzīvotājs Oļegs, lai izstāstītu savu problēmu.

– Pilsētas pašvaldība pavisam nesen man ierādīja dzīvokli sociālajā mājā Ulbrokas ielā 13. Māja ir laba, tikai kāpņutelpa nav kopta – tur sienas un pat logi koplietošanas telpās ir izkrāsoti ar visādām riebeklībām.

Oļegs ļoti vēlētos, lai pašvaldības māju pārvaldnieks SIA Rīgas pilsētbūvnieks savestu kārtībā kāpņutelpu. – Daudzdzīvokļu mājās ar privatizētiem dzīvokļiem šāds vandalisms koplietošanas telpās sen vairs nav vērojams, – saka Oļegs.

Ar jautājumiem par pašvaldībai piederošo māju apsaimniekošanu vērsāmies pie uzņēmuma Rīgas pilsētbūvnieks pārstāvja Ivo Kiršblata.

– Pēc jūsu signāla mēs pārbaudījām stāvokli mājā Ulbrokas ielā 13/4, – viņš paziņoja. – Diemžēl situācija ir skumja.

Bēdīgais stāsts

Kā saka I. Kiršblats, vandalisms kāpņutelpās ir īstens posts pašvaldībai piederošajos namos. Tas notiek gan Bolderājā, gan Ziepniekkalnā, gan Pļavniekos. Apbrīnojami ir šie ļautiņi, kuri, saņēmuši no pašvaldības bezmaksas dzīvokli, neko tā arī nav sapratuši – vismaz nav novērtējuši dzīves priekšrocības jaunā mājā.

– Mēs saskaramies ar divām problēmām, no kurām smagākā ir vandalisms liftu kabīnēs, bet otrā – apzīmētas sienas kāpņutelpās.

Pēc namu pārvaldes pārstāvja teiktā, visiem sētniekiem ir dots uzdevums reizi mēnesī nomazgāt sienas municipālo māju kāpņutelpās, tomēr speciālo flomāsteru nodarītos postījumus nomazgāt viņiem nav pa spēkam.

– Laiku pa laikam mēs remontējam kāpņutelpas. Pēdējais remonts Ulbrokas ielā 13/4 tika veikts šovasar. Uz Līgo svētkiem mēs pilnībā nokrāsojām sienas šīs mājas ceturtajā kāpņutelpā, taču sētnieks ziņoja, ka svaigais remonts ir noturējies pusotru dienu.

Otrajā dienā kāds no no iedzīvotājiem atstāja uz sienas pirmo uzrakstu ar melnu marķieri, šim piemēram sekoja citi. I. Kiršblats teic, ka kāpņutelpas remonts maksā daudzus tūkstošus.

– Cilvēki nesaprot, ka agrāk vai vēlāk mums atkal būs jākrāso sienas par viņu pašu naudu, jo iemaksas mājas remontdarbu fondā ir iekļautas īres maksā par Rīgas pašvaldības dzīvokļiem.

Vecākiem draud administratīvais sods

– Kādēļ par remontu jāmaksā arī tādam īrniekam kā, piemēram, Oļegs? Vai ir iespējams iekasēt naudu no vaininiekiem, kas šos uzrakstus zīmē?

– Mūsu darba laikā nevienu no šiem māksliniekiem neesam spējuši noķert pie rokas. Šajā jautājumā pat konsultējāmies ar Rīgas pašvaldības policiju. Domājām, ka varbūt vajadzētu uzstādīt videonovērošanas kameras, bet problēma ir tāda, ka lielākā daļa vandaļu ir bērni vecumā līdz 14 gadiem, kuri par savu rīcību juridisku atbildību nenes. Lielākais, ko var izdarīt policija, ir sodīt viņu vecākus ar administratīvo sodu.

Protams, varētu nosēdināt katrā kāpņutelpā pa sargam, taču par viņa dežūrām nāktos maksāt pašiem iedzīvotājiem.

Kur sūdzēties?

Rīgas pilsētbūvnieks apsola kārtējo reizi izremontēt sabojāto kāpņutelpu mājā Ulbrokas ielā 13/4, kaut arī pirms darbu sākuma ir pārliecināts, ka tīrība nesaglabāsies ilgi. Kas attiecas uz sētnieka darbu, tad par uzkopšanas kvalitāti šajā adresē sūdzības nav saņemtas. Pašvaldības māju iedzīvotāji par sētnieku darba kvalitāti var sūdzēties uzņēmumā Rīgas pilsētbūvnieks pa tālruni 82820.