Kā noformēt dzīvokli bērnam?

„Esmu četristabu dzīvokļa īpašniece Purvciemā. Dzīvoklī dzīvoja arī dēls ar ģimeni. Patlaban dēls ir aizgājis no ģimenes. Vedekla vēlas divistabu dzīvokli sev un meitai (manai mazmeitai). Mums nekas nav pretī viņas nodrošināt ar mājokli, bet es vēlos, lai jaunā dzīvokļa īpašniece būtu nepilngadīgā mazmeita. Kā to pareizi izdarīt?”

– Nepilngadīgie var iegūt īpašumu, bet tam nepieciešama bāriņtiesas piekrišana. Šīs institūcijas pienākums ir sekot nepilngadīgo interesēm, kas saistītas ar īpašumu. Bāriņtiesa dod atļauju nepilngadīgam piederoša īpašuma pārdošanai vai tā pieņemšanai. Tas tiek darīts ar mērķi aizsargāt bērna intereses, jo īpašums ne tikai dod tiesības, bet arī uzliek pienākumus.

Bāriņtiesai ir tiesības pieprasīt pirkuma–pārdevuma līgumu. Pēc lēmuma par īpašuma iegādi pieņemšanas tiek nozīmēts cilvēks, kurš kļūs par nepilngadīgam piederošā īpašuma aizbildni. Parasti tas ir viens no vecākiem. Šis cilvēks parakstīs līgumu un rīkosies. Pārējā procedūrā visi dokumenti tiek noformēti tāpat kā parastā pirkuma–pārdevuma darījumā.