Vai naudas saņemšanai dzīvokļu īpašnieku biedrība ir obligāts nosacījums?

„Mūsu mājā ir 72 dzīvokļi, esam nobalsojuši par dalību siltināšanas programmā un jau pasūtījuši tehnisko dokumentāciju, kura izmaksā 10 000 eiro. Šoruden uzzinājām, ka banka mums atsaka aizdevumu, kas ir nepieciešams 50% darba izmaksu segšanai. Mūsu pārvaldnieks paziņoja, lai mēs dibinot īpašnieku biedrību un pēc aizdevuma vēršoties Altum. Diemžēl mūsu mājā nav neviena, kurš varētu nodarboties ar biedrības dibināšanu. Vai tiešām mēs esam vējā izmetuši 10 000 eiro tehniskajam projektam, kuram tagad nav nekādas nozīmes? Rīdzinieks.”

Atbild finanšu institūcijas Altum Energoefektivitātes programmu departamenta vadītāja Dina Kaupere:

– Pārvaldnieka ieteikums ir pareizs. Lai saņemtu projekta finansēšanai nepieciešamos līdzekļus, visai bieži mājā nākas izveidot īpašnieku biedrību. Tas nepieciešams gadījumos, kad pārvaldnieks savā vārdā nevēlas noformēt aizdevumu, lai savu bilanci neapgrūtinātu ar svešām finansiālajām saistībām. Ko darīt mājai?

Pastāv tikai divi ceļi – vai nu vienoties ar pārvaldnieku, ka viņš noformē kredītu uz sava vārda, vai arī tomēr dibināt biedrību un noformēt kredītu uz biedrības vārda. Es ieteiktu šai mājai pacīnīties par iespēju nepalaist vējā līdzfinansējumu 50% apmērā no remontdarbos nepieciešamajiem līdzekļiem, jo neviens nezina, kāds būs un vai vispār būs atbalsts renovācijai pēc 2023. gada.