Smēķēšana personīgajā dzīvoklī – pārkāpums?

Sabiedrības līdzdalības platformā Mana balss ir sākta parakstu vākšana par atbildības noteikšanu dzīvokļu īpašniekiem par smēķēšanas aizlieguma pārkāpšanu viņu dzīvokļos.

Iniciatīvas autors ir Dmitrijs Stepanovs, kurš norāda, ka daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās ir problēma ar kaimiņu – smēķētāju – radītiem tabakas dūmiem. Kaimiņiem smēķējot, dūmi iekļūst blakus esošajos dzīvokļos un apdraud iedzīvotāju veselību (to skaitā grūtnieču un ģimeņu ar bērniem).

„Diemžēl atrast kopīgu valodu ar kaimiņu – smēķētāju – ne vienmēr izdodas, tāpēc atliek vien vērsties tiesībsargājošās iestādēs. Prakse liecina, ka likumos ir nepilnības, kuras ļauj smēķētājiem apiet smēķēšanas ierobežojumus un palikt nesodītiem,” atzīst Dmitrijs Stepanovs.

Iniciatīvas autori ar šo iniciatīvu piedāvā grozīt likumdošanu tā, lai daudzdzīvokļu mājās mainītu situāciju par labu nesmēķējošām ģimenēm. Tas nozīmē: aizliegt smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļos pie atvērtiem ārējiem logiem un paredzēt dzīvokļu īpašniekiem atbildību par smēķēšanas ierobežojumu un aizliegumu pārkāpumiem viņu dzīvokļu robežās, kā arī ieviest progresīvu sodu sistēmu par atkārtotiem pārkāpumiem. Uz avīzes iznākšanas laiku par iniciatīvu ir parakstījies nepilns tūkstotis atbalstītāju. Atgādinām, ka iniciatīvu Saeimā var iesniegt tad, kad par rosinājumu ir parakstījušies vismaz 10 000 Latvijas pilsoņu.