Parādi – katrai divdesmitajai ģimenei

Freepik.com

Vai Latvijas iedzīvotājiem ir viegli samaksāt par dzīvokli?

Centrālā statistikas pārvalde informē, ka pēdējā gada laikā aptuveni 6,1% Latvijas ģimeņu ir saskārušās ar parādiem par komunālajiem pakalpojumiem. 2020. gadā šādu mājsaimniecību valstī bija nedaudz vairāk – 8%.

Kurš ir lielākais parādnieks?

Lai kā mums arī patlaban šķistu, vissliktākā situācija ar parādiem par komunālajiem pakalpojumiem Latvijā tika novērota 2011. gadā, kad gandrīz katra ceturtā ģimene (22,6%) vismaz reizi gadā nevarēja laikus norēķināties ar uzņēmumu, kas apsaimnieko viņu māju. Kopš tā laika iedzīvotāju skaits, kas piedzīvo grūtības ar komunālo maksājumu apmaksu, pastāvīgi samazinās.

2021. gadā visvairāk parādnieku bija starp šādām ģimenēm:

■ viens pieaugušais un bērni – 12,9%;

■ ģimene ar trim un vairāk bērniem – 10,6%;

■ vientuļš cilvēks vecumā no 16 līdz 64 gadiem – 10%.

Savukārt visdisciplinētākie maksātāji bija vientuļie seniori un ģimenes ar vienu bērnu.

Kā mainās iedzīvotāju izdevumi?

Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, vidējie izdevumi par mājokli Latvijas mājsaimniecībām bija 165 eiro mēnesī. Tas ir par deviņiem eiro vairāk nekā 2020. gadā.

Vidēja ģimene komunālo rēķinu apmaksai tērēja 11,6% no saviem ienākumiem. Salīdzinājumam ar 2020. gadu šie izdevumi samazinājušies par 0,2%. Labklājības palielināšanās nav vienāda visām iedzīvotāju grupām, piemēram, vientuļiem senioriem par mājokli nācās maksāt pat 20,8% no saviem ienākumiem.

Vislielākie izdevumi par mājokli bijuši Rīgas reģiona iedzīvotājiem (211 eiro mēnesī) un Rīgas pilsētā dzīvojošajiem (186 eiro mēnesī). No vismazākās naudas summas nācās šķirties dzīvokļu īpašniekiem un īrniekiem Latgalē (115 eiro mēnesī).