Deklarējies un maksā pēc samazinātās likmes!

Iedzīvotājiem, kuri līdz 1. martam (plkst. 00.00) deklarēs savu dzīvesvietu Rīgā, būs iespēja par nekustamo īpašumu maksāt samazināto nodokļa likmi. Šādu noteikumu projektu šodien akceptēja Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja.

Rīgas domes 2015.gada 9. jūnija pieņemtajiem saistošajiem noteikumiem „Par nekustamā īpašuma nodokli Rīgā” tiek paredzēts pārejas posms līdz 2016. gada 1. martam (plkst. 00.00). Šajā laikā iedzīvotājiem ir dota iespēja sakārtot savas dzīvesvietas deklarāciju, lai saņemtu samazināto nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi, t.i., 0,2%–0,6% no īpašuma kadastrālās vērtības. Pārejas periods tiek noteikts, ņemot vērā, ka 2015. gada nogalē tīmekļa vietnē www.latvija.lv nebija pieejams e-pakalpojums “Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana” un tāpēc rīdzinieki, kuri bija plānojuši savu dzīvesvietas deklarācijas noformēt gada pēdējās dienās, tehnisku iemeslu dēļ nevarēja to izdarīt. Līdz ar to viņiem tiktu piemērota NĪN likme 1,5% apmērā, ja dzīvoklī nav deklarētu personu.

Saistošo noteikumu grozījumi neietekmē citu ar nekustamā īpašuma nodokli saistīto normatīvo aktu izvirzītās dzīvesvietas deklarēšanās prasības. Piemēram, lai ģimenes ar bērniem saņemtu nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus, ģimenes locekļu deklarētās adreses tiks vērtētas tāpat kā līdz šim, proti, tikai uz taksācijas gada 1. janvāri. Līdz ar pārejas perioda noteikšanu daļai nodokļu maksātāju nekustamā īpašuma nodokļa aprēķins par zemi un ēkām tiks paziņots ar atsevišķiem maksāšanas paziņojumiem. Nekustamā īpašuma nodokļa apmērs par zemi par 2016.gadu nodokļa maksātājiem tiks paziņots līdz taksācijas gada 15. februārim, savukārt nodokļa aprēķinu par ēkām, kurām piemērojamo likmi ietekmēs tajā deklarētās personas uz 2016.gada 1. martu, plānots nodokļa maksātājiem paziņot līdz 31. martam.