Viss kas jāzin par savu māju!

Veselībai kaitīgi trauki Drukāt E-pasts
Otrdiena, 20 marts 2012 00:00

Veikalos ir tāda trauku pārbagātība, sākot no vislētākajiem līdz visdārgākajiem, ka gribot negribot jāsāk domāt, ar ko tie atšķiras. Protams, ne jau tikai ar cenu. Lētie nezināmas izcelsmes trauki lielākoties ir ļoti kaitīgi veselībai, bet, pērkot dārgākus plaši pazīstamu ražotāju izstrādājumus, mēs arī ne vienmēr esam pasargāti no kaitīgas ietekmes.

Plastmasas trauki

Plastmasas trauki ir ļoti ērti, bet tie satur dažādus organiskos savienojumus. Tāpēc plastmasas traukus iedala vairākās kategorijās: nepārtikas produktiem, vienreiz lietojamie, aukstiem produktiem, karstiem ēdieniem, lietošanai mikroviļņu krāsnī. Ja plastmasas traukus nelieto paredzētajam mērķim, piemēram, nepārtikas produktiem domātajos glabā pārtikas produktus vai liek karstu ēdienu traukā, kas domāts tikai aukstiem produktiem, no plastmasas aktīvi sāk izdalīties indīgas vielas, kas kaitīgi ietekmē cilvēka veselību. Ja uz plastmasas trauka ir norādīts derīguma termiņš, trauku nedrīkst lietot pēc šā termiņa beigām, tāpat arī nedrīkst lietot ieplaisājušus plastmasas traukus, jo caur plaisām ēdienā iekļūst kaitīgas ķīmiskās vielas.

Melamīna trauki

Melamīns ārēji ir līdzīgs porcelānam, bet tā ir plastmasa. Melamīna sastāvā ir formaldehīds, kam piemīt mutagēnas un kancerogēnas īpašības. Šādu trauku lietošana var izraisīt augšējo elpošanas ceļu, aknu un kuņģa slimības, acu un ādas iekaisumu. Bez formaldehīda melamīns izdala arī tādas kaitīgas vielas kā svins, mangāns un kadmijs. Ja trauks ir ieplaisājis vai ieskrāpēts, tas kļūst vēl daudzkārt kaitīgāks.

Metāla trauki

Arī metāla trauki nav simtprocentīgi droši. Gatavojot tajos ēdienus, izdalās toksīni – niķeļa un hroma joni. Lai izvairītos no ēdiena „bagātināšanas” ar šīm kaitīgajām vielām, nav ieteicams metāla traukos glabāt skābus ēdienus, piemēram, skābu kāpostu zupu. Protams, arī šie trauki jāsargā no skrambām un cita veida bojājumiem.

Nerūsējošā tērauda trauki

Nerūsējošā tērauda trauki ir ļoti ērti un glīti, bet tie satur niķeli, kas ir spēcīgs alergēns. Gatavošanas laikā ēdienā līdztekus niķelim nonāk arī varš un hroms, tāpēc ēdiens reizēm iegūst „metālisku” piegaršu.

Nav ieteicams nerūsējošā tērauda traukos gatavos asus ēdienus, tāpat arī dārzeņu ēdienus. Starp citu, dažās valstīs nerūsējošā tērauda traukus ražo ar atzīmi „nickel free”, tas ir, bez niķeļa.

Pats nekaitīgākais metāla trauks no nerūsējošā tērauda ir tvaicējamais trauks.

Trauki ar pretpiedeguma pārklājumu

Šādi trauki piemēroti tikai ēdiena gatavošanai, bet nekādā gadījumā ne glabāšanai. Īpaši nav vēlams traukos ar pretpiedeguma pārklājumus gatavot skābus ēdienus, jo teflons satur perfluoroktāna skābi, kas ir kancerogēna un mutagēna viela. Pat kompānija DuPont, kas ir teflona izgudrotāja un galvenā ražotājfirma, ir atzinusi, ka, traukam stipri sakarstot, pretpiedeguma pārklājums kļūst kaitīgs. Taču teflona pārklājums sāk sairt un izdalīt kaitīgās vielas tikai par 350 grādiem augstākā temperatūrā, bet ēdiena gatavošanas temperatūra parasti ir ap 200 grādiem.

Šāda veida traukus nekādā gadījumā nedrīkst lietot, ja pretpiedeguma pārklājuma kārta ir saskrāpēta vai citādi bojāta!

Emaljēti trauki

Nekaitīga ir krēmkrāsas, balta, zilganpelēka, melna un zila emalja. Visu pārējo krāsu emaljas, īpaši spilgtās, lielā daudzumā satur mangāna, kadmija un citu metālu ķīmiskos savienojumus. Tāpēc, izvēloties emaljētus traukus, pievērsiet uzmanību emaljas krāsai.

Emaljas pārklājums pasargā ēdienu no kaitīgo metālu jonu iekļūšanas, turklāt uz gludās emaljētās virsmas nevairojas baktērijas. Līdz ar to šāda veida trauki ir paši drošākie, tajos var gan ēdienu gatavot, gan glabāt.

Bet, tiklīdz emaljas kārtā parādās bojājumi, skrāpējumi vai nošķēlumi, trauki kļūst bīstami, jo ēdienā var iekļūt emaljas daļiņas.

Alumīnija trauki

Par viskaitīgākajiem veselībai tiek uzskatīti alumīnija trauki, jo sakarstot tie sāk izdalīt metāla jonus. Dažu skābju iedarbībā alumīnijs sairst un iekļūst pārtikā, tāpēc šādos traukos nedrīkst vārīt skābus kāpostus, sutināt vai cept dārzeņus, vārīt ķīseļus, karsēt pienu.

Alumīnija traukos nevajadzētu arī glabāt gatavos ēdienus un turēt ūdeni. Ik dienas lietojot alumīnija traukus, iespējams pat saindēties.

Keramikas trauki

Šādu trauku virsma nedrīkst būt bojāta, jo caur bojātajām vietām pārtikā iekļūst smago metālu sāļi. Bet tam keramikas traukus bieži rotā ar laku un emalju. Ja zīmējums ir trauka iekšpusē, pārtikai tāds trauks nav lietojams, jo krāsas satur svinu.

Tagi:
 
© 2012 Darīsim KOPĀ!