Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Eksperiments beidzies veiksmīgi

Pareiza atkritumu šķirošana ļauj iedzīvotājiem ekonomēt un ietaupīto novirzīt mājas remontdarbiem

2016. gadā mājas Meiju ielā 2, Juglā, Rīgā, iedzīvotāji pieņēma lēmumu piedalīties unikālā sociālā eksperimentā ar mērķi noskaidrot,  vai visi mājas iedzīvotāji spēj šķirot atkritumus, tādā veidā samazinot atkritumu izvešanas izdevumus. Par iepriecinājumu visiem, galvenokārt mājas pārvaldniekam un atkritumu apsaimniekotājam, izrādījās, ka šķirošana dzīvokļu īpašniekiem ir pilnīgi pa spēkam.

Eksperimenta laikā, kas norisinājās trīs mēnešus, iedzīvotāji nešķiroto sadzīves atkritumu kopējo masu samazināja par 20%, ko var uzskatīt par pirmo mazo solīti „zaļā” dzīvesveida virzienā. Tas atspoguļojās arī materiālos ieguvumos – iedzīvotājiem uzreiz samazinājās rēķini par atkritumu izvešanu, turklāt projekta organizatori mājai uzdāvināja labiekārtotu atkritumu laukumu ar norobežojumu un jumtiņu.

Uzņēmuma Clean R izpilddirektors Valērijs Stankevičs pastāstīja, ka patlaban Meiju ielas 2  iedzīvotājiem ir 13 kubikmetri sadzīves atkritumu un 5 kubikmetri sašķiroto atkritumu.

– Šo eksperimentu mēs veicām ar mērķi saprast, vai daudzdzīvokļu mājas iedzīvotāji ir spējīgi atkritumus sašķirot, tādā veidā ietaupot naudu, kas tiek iztērēta atkritumu izvešanai kopumā, – stāsta V. Stankevičs.

Lielā mājā ar daudziem dzīvokļiem un iedzīvotājiem viedokļi par šķirošanas lietderību var atšķirties, tādēļ eksperimenta rezultāts ir  atkarīgs no cilvēku gatavības mainīt savus ieradumus.

– Mums bija prieks vērot, kā sašķiroto atkritumu apjoms pieaug un nešķiroto atkritumu kļūst arvien mazāk. Eksperimentālā projekta ietvaros iedzīvotāji sašķiroja 20% atkritumu. Patīkamākais, ka pēc oficiālajām projekta beigām cilvēki turpina labi sākto praksi – sašķiroto atkritumu apjoms ir palielinājies vēl par 8%, kopā sasniedzot 28%, –  stāsta V. Stankevičs.

Zinot atkritumu utilizācijas tarifu palielināšanās prognozes nākotnē, ekonomija, ko dod šķirošana, var dubultoties. Katram dzīvokļa īpašniekam ekonomija var nelikties tik būtiska, bet kopīgi ietaupītos līdzekļus var novirzīt citām mājas vajadzībām. Ja dalītās vākšanas konteineri tiktu uzstādīti visās mājās un cilvēki savus atkritumus atbildīgi šķirotu, tad varētu runāt par simtiem tūkstošu eiro lielu ekonomiju.

Nevar neuzteikt Meiju ielas 2 mājas vecāko Juriju Indriksonu, bez kura aktīvas iesaistīšanās projekts diezin vai būtu izdevies. Viņš stāstīja, ka mājas iedzīvotāji nav pūlējušies tikai naudas ekonomijas vārdā. Daudz svarīgāka ir bijusi doma par apkārtējo vidi, ekoloģiju un laba piemēra rādīšanu bērniem.

– Tikai ar savu piemēru mēs varam iemācīt bērnus cienīt to, kas mums ir. Bērni atkritumu šķirošanā piedalās ar lielu prieku, arī man ir prieks, ka nākamā paaudze šo procesu uztvers kā pašu par sevi saprotamu, – saka J. Indriksons.

Numuru arhīvs: spied un lasi!