Viss kas jāzin par savu māju!

Darīsim KOPĀ!

Vējš nolauž koku: kurš atbildēs?

Pixabay.com

Stiprais vējš, kas valstī plosījās marta vidū, nolauza ne mazums koku zaru, lūza arī koki. Par daļēji nolūzušiem kokiem, zvanot pa tālruni 112, jāziņo ugunsdzēsības un glābšanas dienestam. Speciālā dienesta darbinieki ieradīsies un izdarīs visu, lai aizlūzušie koki vairs neradītu apdraudējumu cilvēku drošībai un veselībai. Situācijas var būt dažādas, tādēļ apskatīsim, kā jārīkojas rīdziniekiem atšķirīgās situācijās.

Ja koks vai tā zari ir nolūzuši un nokrituši zaļajā zonā vai mācību iestādes teritorijā, tas nekavējoties jādara zināms Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta Vides pārvaldei pa tālruni 67012969 vai 67105427.

Ja koks ir nolūzis līdzās daudzdzīvokļu mājai, tad par to jāinformē zemes īpašnieks vai mājas pārvaldnieks.

Gadījumā, ja privātīpašumā ir aizlūzis koks, kas apdraud īpašumu, jāveic situācijas fotofiksācija no atšķirīgiem rakursiem, fotogrāfijas jāpievieno iesniegumam ar lūgumu izsniegt atļauju koka nociršanai, lai novērstu bīstamību.

Ja koks vai tā atsevišķi zari rada bīstamu situāciju cilvēkiem, zemes īpašniekam ir tiesības koku likvidēt nekavējoties, par to informējot pilsētas būvvaldi. To ērti izdarīt pašvaldības portālā www.eriga.lv, izmantojot e-pakalpojumu Pieteikums koku ciršanas atļaujas saņemšanai. To pašu var izdarīt, nosūtot elektroniski aizpildītu blanku Iesniegums par atļauju cirst ārpus meža augošu koku/-us uz e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.. Blankas atrodamas pašvaldības būvvaldes mājaslapā www.rpbv.lv, sadaļā Veidlapas. Iesniegumu var arī uzrakstīt brīvā formā un nosūtīt pa pastu uz adresi: Rīgas pilsētas būvvaldei Amatu ielā 4 Rīgā.

Ja aizlūzušie koki nerada bīstamību cilvēkiem, tos sakopj pēc stiprā vēja rimšanās, kad savu darbu var atsākt arboristi (koku speciālisti), lai izvērtētu kokam nodarīto vēja postījumu.

Numuru arhīvs: spied un lasi!